Psihoterapie de Cuplu

Psihoterapie de cuplu – Ce este psihoterapia de cuplu și cui se adresează?

Dacă terapia individuală pornește de la obiectivele exprimate de o singură persoană, în cadrul sesiunilor de psihoterapie de cuplu obiectivele sunt stabilite împreună cu ambii parteneri, astfel încât acest proces să răspundă în egală măsură nevoilor fiecăruia.

Cel mai frecvent oamenii apelează la psihoterapie de cuplu atunci când există certuri frecvente,  când apar sentimente de nemulțumire față de partener/ă sau faţă de relaţia în sine, când comunicarea nu mai este eficientă, iar partenerii nu își mai doresc aceleași lucruri.

Totodată, psihoterapia de cuplu poate ajuta în situațiile în care partenerii nu se mai simt apreciați, valorizați și iubiți, când dispare atracția sexuală, sau atunci când există gelozie nejustificată și lipsă de încredere, abuz și infidelitate.

Rolul specialistului nu este de a stabili cine are dreptate. Terapeutul nu va face front comun sau alianță cu nici unul dintre parteneri, ci va asuma un rol de moderator, creând un spațiu în care fiecare să aibă libertate de exprimare.

Partenerii vor fi ajutați, atât în ședințele individuale, ci cât în cele de terapie de cuplu, să elimine comportamentele toxice și să deprindă atitudini benefice pentru cuplu, într-un context în care se promovează nu numai armonizarea relației ci și dezvoltarea personală și creșterea individuală.

Psihoterapie de Cuplu

Care sunt provocările pe care le întâmpină cuplurile?

În cadrul terapiei de cuplu vor putea fi abordate subiecte precum: comunicare și rezolvarea de conflicte, reconectare emoţională și sexualitate, cunoaștere și autocunoaștere (cu referire la istoricul personal), angajament, tehnici de parenting, grijă și compromis.

Terapeutul de cuplu va avea întotdeauna în vedere unicitatea cuplului și specificitatea etapei pe care acesta o traversează, fie că vorbim despre partenerii care aleg să convieţuiască fără a legaliza relaţia, cuplurile căsătorite, cuplurile cu copii mici şi/sau adolescenţi, precum și partenerii care au nevoie să se reconecteze și să se redescopere după plecarea de acasă a copiilor.

Perioada în care cuplul se află în primul an de mariaj/coabitare a fost identificată ca fiind cea mai grea pentru acomodarea partenerilor. Separarea/divorțul poate apărea mai târziu, dar această separare este cauzată de conflicte care au apărut încă de timpuriu în relație şi care nu au fost gestionate corespunzător pe parcursul acesteia.

În ceea ce privește cuplul cu copii mici, cercetările au arătat că satisfacția maritală scade în primul an după nașterea unui copil. Partenerii sunt copleșiți de cantitatea de noi responsabilități din cadrul creșterii și îngrijirii unui copil. Tot în această etapă pot fi afectate activitatea sexuală și comunicarea.

Cu ajutorul terapiei de cuplu, partenerii vor fi ajutați să se readapteze la noile modificări care au apărut sau vor apărea pe parcurs, având în vedere presiunea enormă care se pune pe nucleul cuplului cu fiecare modificare de rol a partenerilor sau de structură a familiei.

Psihoterapie de Cuplu

Obiectivele psihoterapiei de cuplu

Fiecare cuplu este diferit, nu doar prin structura de personalitate a partenerilor ci și prin alegerile acestora, în vederea formării și consolidării cuplului, și, ulterior, a familiei. În psihoterapia de cuplu se urmărește implementarea unor caracteristici esențiale: sinceritate, respect reciproc, iubire, disponibilitate și conectare.

Psihoterapia de cuplu oferă noi perspective, fără a acuza şi a incrimina partenerii, ci îndrumându-i spre formularea unor obiective specifice și măsurabile, la care să lucreze conștiincios și cu răbdare. Garanția unui parteneriat de succes începe de la cunoașterea părților sale componente, așadar este dezirabil ca fiecare partener să se cunoască pe sine, să-și identifice nevoile și să fie conștient de abilitățile sale, dar și de punctele slabe.

Pornind de la o cunoaștere de sine aprofundată, partenerii își vor da voie să se cunoască reciproc, dar și să vadă în ansamblu relația. Ulterior vor putea să își descopere fricile, să lucreze la compromis, la diferențele de opinie și să învețe limbajul de iubire al celuilalt.

Partenerii trebuie să conștientizeze că sunt o echipă cu un scop comun, așadar trebuie să învețe să-și împărtășească emoțiile și sentimentele, să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și ascultare, să lucreze la empatie și lipsă de prejudecată. Doar împreună vor putea descoperi strategiile de rezolvare a problemelor și vor reaprinde flacăra unei relații romantice, intime și de durată.

Contactați-ne: