Consiliere vocațională – Ce este consilierea vocațională și cui se adresează?
Tipul de consiliere desemnat să ajute în identificarea abilităților și calităților unei persoane, cu scopul orientării profesionale și a descoperirii vocației, poartă denumirea de consiliere vocațională.
Vocația se traduce diferit pentru fiecare în parte; uneori vocația este considerată o modalitate de susținere financiară și de atingere a unei siguranțe economice, în timp ce, în alte situații, reprezintă calea către o carieră plină de satisfacții. Psihologic, abilitatea de a contribui productiv la societate conferă un scop și un sens oamenilor.
Consilierea vocațională este un instrument de ajutor în orice moment în care se dorește reorientarea profesională, însă cel mai adesea se utilizează în rândul copiilor și adolescenților, care primesc astfel suportul informațional de care au nevoie, cu scopul de a lua decizii asumate.
Specific, consilierea vocațională semnifică un proces de compatibilizare maximă între resursele, cerințele, aspirațiile, valorile și interesele unei persoane și oferta reală din domeniul educației, formării și integrării socio-profesionale.
Este un serviciu social care inițiază o abordare totală a individului, sub toate aspectele semnificative ale vieții și rolurilor asumate în familie, școală, comunitate și societate și se materializează prin toate categoriile de servicii de informare, consiliere și orientare.
Rolul consilierului vocațional
În context lărgit, consilierea descrie o relație de ajutor dintre o persoană specializată și persoana care solicită asistența de specialitate. Ea este definită drept un instrument de informare și evaluare, ce pune accent pe preocuparea pentru prevenție și autonomie. Relația dintre consilier și persoana consiliată este una de alianță, de participare și colaborare reciprocă, deschisă și bazată pe încredere, confidențialitate și autenticitate.
Consilierul vocațional nu judecă, nu interpretează, nu aprobă și nu condamnă; el este cel care construiește un mediu pozitiv, tolerant, deschis, astfel încât clientul să fie ajutat să identifice resursele personale necesare actualizării propriului potențial.
În cadrul sesiunilor de consiliere, specialistul elaborează profilul vocațional în baza aptitudinilor, competențelor, intereselor, caracteristicilor psiho-fizice, performanțelor și eșecurilor și identifică o rută realistă de dezvoltare vocațională, ținând cont de potențialul academic și obiectivele clientului.
Consilierul este ghidat în permanență de principiul unicității clientului și al valorii sale și îi oferă acestuia instrumentele necesare pentru autocunoaștere. În acest context este lesne de înțeles că responsabilitatea pentru dezvoltare nu îi revine consilierului, ci clientului însuși, care trebuie să aibă o atitudine proactivă și disponibilitate.
Obiectivele consilierii vocaționale
Consilierea vocațională presupune un demers educațional-formativ, centrat pe 3 obiective fundamentale: autocunoaștere (cunoștințe, abilități, capacități, competențe), cunoașterea lumii profesiilor (meserii, ocupații, genuri de activitate) și construirea și realizarea unui profil în funcție de aspirațiile, idealurile și sistemul de valori al persoanei.
Sesiunile de consiliere se vor concentra asupra discuțiilor libere despre emoții, îngrijorări și așteptări de la viață, educație și carieră. Tot în această etapă, cu ajutorul testelor specifice, a chestionarelor și fișelor de caracterizare, se vor identifica abilitățile și competențele și modul în care acestea sunt sau nu în concordanță cu eventualele alegeri profesionale, posibilitatea practicării lor și evaluarea deciziilor.
Practica orientării și a consilierii nu poate lăsa în afara acțiunilor sale și implicarea familiei. Familia joacă un rol esențial, alături de școală, în dezvoltarea și menținerea stării de echilibru bio-psiho-social al ființei umane. În majoritatea situațiilor familia reprezintă reperul major în conturarea opțiunii pentru o anumită carieră a copilului sau adolescentului.
Părinții sunt pentru copii sursa primară și cea mai puternică de învățare, de sprijin afectiv și securitate. Copilul își schițează în familie jaloanele importante ale personalității și se poate defini pe sine prin valorile promovate și puse în aplicare de către aceasta.
Un rol deosebit de important îi revine așadar consilierii familiei, întrucât aceasta joacă de cele mai multe ori un rol esențial în alegerea profesională a copilului. În sesiunile cu familia, se vor identifica problema, dar și motivele care au împiedicat sau îngreunat găsirea soluțiilor și conturarea unui plan de acțiune și rezolvare a problemei.