Insomnia și dificultățile de somn în TSA, explicate

Un somn odihnitor, pe durata întregii nopți, nu este un dat garantat pentru fiecare dintre noi, însă în cazul persoanelor cu autism apar dificultăți chiar mai însemnate în rutina somnului. Se creează un așa numit cerc vicios: deprivarea de somn și de odihnă vor exacerba comportamentelele repetitive, stereotipice și uneori autoagresive (Soke și colaboratorii, 2016) din timpul zilei, care, la rândul lor, vor determina o stare de agitație și vor influența negativ calitatea somnului din timpul nopții.

Citește mai mult

Interviu cu un Coordonator ABA – Sprijin pentru copil, familie și terapeuți

Coordonator ABA: Rolul meu este să coordonez întreaga intervenție terapeutică pentru a maximiza potențialul copilului. Mai exact, mă asigur că terapia este personalizată pentru nevoile fiecărui copil, monitorizez implementarea tehnicilor ABA de către terapeuți și ofer sprijin emoțional și educațional părinților.

Citește mai mult

De ce doare critica? Află ce se petrece în subconștient

Criticile dor, dar nu pentru că sunt neapărat adevărate. Ele ne afectează atunci când ating o coardă sensibilă: o nesiguranță deja existentă în noi. Dacă o remarcă externă te rănește profund, este un semnal că acea durere vine din interior, nu din cuvintele altuia. Să înțelegem de ce ne afectează și cum putem folosi critica pentru a crește emoțional.

Citește mai mult

Sistemul limbic și aromaterapia

Cu toții am experimentat puterea sistemului limbic de nenumărate ori, chiar dacă nu am fost neapărat conștienți de acest lucru în acel moment. De exemplu, la un moment dat în viața noastră, majoritatea dintre noi au fost întâmpinați de un parfum care a declanșat o amintire puternică, poate una care datează încă din copilăria noastră timpurie.

Citește mai mult

Rolul neurotransmițătorilor și efectul uleiurilor esențiale asupra acestora

În articolele anterioare am prezentat cum se formează și ce rol au neurotransmițătorii iar acum vom privi în detaliu asupra modului în care uleiurile esențiale pot acționa asupra acestora.

Citește mai mult

Află cum funcționează neurotransmițătorii

În articolul anterior am prezentat modul în care funcționează uleiurile esențiale în echilibrarea organismului, iar în continuare ne dorim să aducem mai multă claritate în ceea ce privește funcționarea neurotransmițătorilor.

Citește mai mult

Cum funcționează uleiurile esențiale în echilibrarea organismului?

Din acest articol vei afla cum funcționează uleiurile esențiale în echilibrarea organismului prin prisma cercetărilor din medicina moleculară, care fac referire la folosirea acestora, respectiv la aromaterapie, care s-au înmulțit considerabil, tocmai pentru că aceasta abordare să poată fi folosită ca terapie complementară în controlul tulburarilor psihiatrice și pentru a examina mecanismele terapeutice.

Citește mai mult
Dezvoltare personală pentru copii - prin artă

Atelier de dezvoltare personală prin arte plastice destinat copiilor

Încă de timpuriu, copiii trebuie să fie încurajați și antrenați în activități care să îi ajute să se dezvolte armonios și care să le stimuleze curiozitatea specifică, disciplina și autocontrolul. O astfel de oportunitate este arta, în toate formele sale, indiferent că ne referim la muzică, dans, desen, pictură sau teatru.

Citește mai mult
Află de ce dezvoltarea personală este esențială în activitatea tinerilor sportivi

Află de ce dezvoltarea personală este fundamentală în activitatea tinerilor sportivi

Sportul înglobează toate activitățile fizice și competiționale ce au ca scop îmbunătățirea abilităților fizice (atleticism, dexteritate, anduranță) într-o manieră care produce satisfacție practicantului și, în unele cazuri, delectarea spectatorilor.

Citește mai mult
Hope ad Help

De ce este esențială integrarea părintelui în procesul de recuperare al copilului cu Tulburare de Spectru Autist?

Iubirea necondiționată, grija, atenția și răbdarea sunt doar câteva dintre atributele unui părinte; în același timp, loialitatea și afecțiunea unui copil pentru părintele său nu cunosc limite. Această relație primordială pune bazele unui adult integru, adaptat societății în care trăiește

Citește mai mult
Diagnosticara tulburarii tsa

Diagnosticarea Tulburării de Spectru Autist cu ajutorul RMN-ului

Imagistica prin rezonanță magnetică, cunoscută drept IRM sau RMN, și-a câștigat rolul de instrument revoluționar și indispensabil în diagnosticare încă de la începutul anilor ‘70. Această tehnică medicală este o metodă non invazivă extrem de precisă, utilizată pentru a detecta anomaliile ce pot apărea la nivelul diferitelor organe sau părți ale corpului.

Citește mai mult
Familia si Rolul ei

Familia și rolul ei în formarea educației

Menirea educaţiei este aceea “ de a înălţa pe culmi mai nobile de viaţă – omul”. (Gentil, G. The Reform of Education). Problema educaţiei este abordată astăzi în strânsă legătură cu problematica lumii contemporane, lume caracterizată prin importante transformări, prin cerinţe şi aspiraţii specifice, prin schimbări în toate domeniile.

Citește mai mult
Exerciții de Logopedie

Logopedie pentru copii: Exerciții, activități și sfaturi pentru părinți

Unii copii au abilitatea de a vorbi însă nu reușesc să fie cursivi în ceea ce vor să spună. Pot avea dificultăți în a-și exprima gândurile în propziții complete deoarece nu reușesc să despartă corect cuvintele în silabe, iar acest lucru poate duce la o incoerență verbală.

Citește mai mult
Atacul de Panică

Cum să recunoști un atac de panică?

Emoția dominantă în jurul căreia se formează atacul de panică, este frica, iar dintre miile de persoane care raportează că au atacuri de panică sunt incluse numai persoanele care recunosc cel puțin principalele simptome ale atacului de panică sau au fost diagnosticate cu această tulburare de către medicii psihiatri.

Citește mai mult
Relația de cuplu

Cum să păstrezi sănătoasă relația de cuplu?

Comunicarea este cheia în a menține relația de cuplu sănătoasă. Cuplurile care au o relație constructivă mențin constant un timp pe care îl alocă exclusiv relației. În afara subiectelor de tip parenting sau organizarea casei, încercați să vă acordați timp pentru a discuta și aprofunda subiecte personale care să vă ajute să vă conectați pe termen lung.

Citește mai mult
Un nou început

Ce nu ți s-a spus despre un “Nou Inceput”…

Cu siguranță ai avut ocazia să experimentezi situații în care ai fost mințit, trădat, abandonat fără o explicație anume… poate că ai fost forțat să renunți la ceva ce nu vroiai să pierzi sau poate că o relație s-a terminat fără permisiunea ta, fără să ai ceva de spus în acea privință.

Citește mai mult
Sfaturi de la un psiholog

Cinci sfaturi de la un psiholog pentru gestionarea anxietăţii

Dacă ai simţit vreodată acea teamă îngrozitoare că ceva nu va merge bine, alături de palpitații, gură uscată și tremor, atunci probabil că ştii câte ceva despre anxietate. Frica şi îndoiala sunt o parte normală a vieţii, însă atunci când depășesc limita normalității, devin coleșitoare, acaparatoare și tind să blocheze persoana care le experimentează.

Citește mai mult
Declarația mea de autoestimare

Declarația mea de autoestimare

„Eu sunt eu. Nu mai există nimeni pe lumea asta exact ca mine. Mai sunt persoane care îmi seamănă în anumite aspecte, dar nimeni nu îmi seamănă în totalitate. Prin urmare, tot ceea ce emană din mine este sută la sută al meu, pentru că eu sunt cel ce face alegerile.

Citește mai mult
Comportamente traumă

7 Comportamente comune ale persoanelor cu istoric traumatic

Ca și corpul, psihicul uman poate fi rănit și traumatizat. Spre exemplu, în medicină sunt denumite traumatisme “rănirile fizice cu distrugerea oaselor și a țesuturilor”. Referindu-ne la evenimentele de la nivelul psihicului, putem vorbi de rănire atunci când

Citește mai mult
Ești special

Ești special (Pancinello)

Locuitorii din Wemmik, eroii povestirii noastre, erau niște omuleți mici, din lemn, ciopliți toți de un tâmplar pe nume Eli. Acesta își avea atelierul pe un deal, de la a cărui înălțime se vedea întreg satul. Fiecare omuleț era altfel. Unii aveau nasul mare, alții aveau ochii mari.

Citește mai mult
Stres post traumatic

Ce este tulburarea de stres posttraumatic?

Tulburarea de stres posttraumatic (TSPT) este o tulburare de anxietate care se poate dezvolta după un eveniment traumatic. DSM5 definește evenimentul traumatic ca fiind expunerea la amenințări, vătămări grave, violență sexuală sau moarte.

Citește mai mult
Poveste terapeutică - Iubire

Poveste Terapeutică despre Iubire, versiunea 4.0

Un client sună la Compania de Software Heart (Inima) pentru a se interesa despre cel mai recent program al lor, IUBIRE, Versiunea 4.0. – Mă puteţi ajuta? întrebă el. Vedeţi, IUBIRE este nou pentru mine şi nu prea îl înţeleg.

Citește mai mult
Uleiuri pentru anxietate

4 Uleiuri esențiale eficiente în combaterea anxietății

Astăzi, mai mult ca niciodată, ne confruntăm cu un nivel foarte ridicat de stres și nevoia de a îndeplini așteptările sociale. Între reușita profesională, familie, gestionarea vieții sociale și menținerea unei diete și a unui stil de viață sănătos, nu este nejustificat că nu ne mai rămâne timp pentru a ne preocupa de sănătatea mintală.

Citește mai mult
Ce este povestea terapeutică

Ce este povestea terapeutică?

Povestea terapeutică este o metodă prin care le putem transmite celorlalți modele comportamentale şi valori morale și cu ajutorul căreia putem înlătura anumite comportamente nedorite.Povestea propriu-zisa nu îi spune unei persoane ce să facă sau cum să sa se comporte, nici nu o critica sau etichetează,

Citește mai mult
Cum să faci față stresului de sărbători

Cum să faci față sărbătorilor cu mai puțin stres

Timpul investit în pregătiri și cumpărături, aducerea laolaltă a tuturor membrilor familiei, existența unor experiențe neplăcute asociate acestei perioade, dar și așteptările nerealiste despre ceea ce înseamnă o vacanță “perfectă”, pot transforma perioada sărbătorilor într-un adevărat calvar.

Citește mai mult