Întrebări frecvente
CARE SUNT BENEFICIILE PSIHOTERAPIEI?
Promovarea sanatatii si a starii de bine: functionare optima din punct de vedere somatic, fiziologic, mental, emotional, relational, social si spiritual.
Dezvoltare personala, cunoastere de sine, relationare interpersonala armonioasa, controlul stresului, atitudini creative, capacitate de decizie responsabila.
Preventia dispozitiei afective negative, a neincrederii in sine, a comportamentelor de risc, a conflictelor interpersonale, a dificultatilor de invatare, a dezadaptarii sociale, a disfunctiilor psihosomatice, a situatiilor de criza
CUI FOLOSESTE PSIHOTERAPIA?
Copiilor care pot avea diferite probleme de adaptare scolara sau de relationare;
Adolescentilor care se simt dezorientati profesional ori au dificultatea relationale;
Parintilor care se confrunta cu greutati in relationarea cu adolescentul sau copilul lor;
Adultilor care trec prin perioade dificile (presiuni profesionale sau sociale, divort, stres);
Membrilor unei familii cu tensiuni in relationare;
Tuturor persoanelor (indiferent de varsta) care au nevoie de sustinere ori care doresc sa faca schimbari importante in viata lor.
CE ESTE PSIHOTERAPIA INDIVIDUALA?
Psihoterapia este interventia psihologica realizata stiintific in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personalitatii individului.
Psihoterapia se concentreaza pe suferinta interioara (tristete, anxietate, durere, doliu sau separare, frici, compulsii, atacuri de panica).
Psihoterapia este un proces de invatare si descoperire care ne ajuta sa ne vindecam ranile emotionale.
Modalitatea mea psihoterapeutica pe care o ofer este centrata pe empatie, autenticitate si atentie la problemele tale.
Implica o relatie deschisa intre psiholog si copilul care se confrunta cu anumite dificultati.
Impreuna vor descoperi resursele de care are nevoie.
Daca trece prin stari de tristete, furie, frustrare, ingrijorare, singuratate, neajutorare, vinovatie, anxietate, atacuri de panica, fobie, insomnii, aditii, stres, timiditate, traume, stima de sine scazuta, dificultati de relationare este momentul sa cereti ajutor specializat.
CE ESTE TERAPIA DE FAMILIE?
Terapia de familie are menirea de ajuta oamenii în a restabili relaţiile apropiate.
Îi poate ajuta pe membrii familiei, cuplurile şi pe cei care au dificultăţi în exprimarea şi explorarea gândurilor şi a emoţiilor vis-a-vis de cealaltă persoană.
Terapia de familie este o ramură a Psihoterapiei ce poate implica membrii familiei în descoperirea resurselor pe care aceştia le deţin pentru a putea rezolva conflictele (după caz şi membrii din familia extinsă).
Scopul terapiei de familie este acela de a identifica şi trata problema familiei care a cauzat o disfuncţie.
Terapia de familie creează posibilitatea pentru membrii familiei, cupluri și persoane aflate în relatii emotionale strânse să exprime și să exploreze în singuranță gânduri și emoții dificile, să își înțeleagă reciproc experiențele și punctele de vedere, să aprecieze nevoile celorlalți, să construiască pornind de la punctele forte și să facă schimbări folositoare atât în relație, cât și în propria viață.
Pot beneficia de terapie de familie și persoanele individuale, folosind-o ca pe o oportunitate de a reflecta la relațiile importante din viața lor, găsind astfel căi de a avansa.
Cercetările arată că terapia de familie folosește copiilor, tinerilor și adulților care se confruntă cu o varietate de experiențe și dificultăți.
CARE ESTE SCOPUL TERAPIEI DE FAMILIE?
- să ofere atenție nevoilor fiecărui membru al familiei și/ sau altor relații importante din viața oamenilor;
- să recunoască și apoi să construiască pornind de la punctele forte și resursele relaționale ale fiecărui individ;
- să lucreze în parteneriat cu familia și cu ceilalți
- să abordeze diferite tipuri de familii și relații, avand credințe și apartenențe culturale diferite, ținând cont de particularitățile fiecăreia;
- să dea oamenilor puterea de a vorbi, adesea despre teme dificile sau dureroase, în moduri care respectă experiența lor de viață, invită la implicare și susțin recuperarea.
DE CE SĂ MERG LA TERAPIE DE FAMILIE?
În cadrul terapiei de familie, persoanele implicate au sansa de a se auzi reciproc, de a-şi da seama de nevoile fiecăruia, de a face schimbări benefice atât în relaţiile lor cât şi în viaţa de zi cu zi.
Terapia de familie poate fi benefică pentru faptul că oferă oportunitatea de a reflecta asupra relaţiilor importante şi de a găsi noi modele de relaţionare şi gestionare a conflictelor.
Terapia de familie poate fi sub forma şedinţelor individuale, dar şi sub forma şedinţelor cu toţi membri unei familii.
CÂT TIMP TREBUIE SĂ MERG LA TERAPIE?
Fiecare individ are un ritmul său propriu aşa că nu se poate vorbi despre un standard anume.
Se recomandă minim 4 întâlniri însă terapia se încheie atunci când individul, cuplul sau familia consideră că motivul care i-a adus în cabinet şi-a găsit o rezolvare sau o formă de ameliorare.
CUM ESTE MAI EFICIENTĂ PSIHOTERAPIA FATA DE O DISCUTIE CU PRIETENII MEI?
De regulă, în cadrul discuţiilor cu prietenii despre o problemă anume ne alegem cu sfaturi despre ce şi cum să facem.
Aceste sfaturi sunt subiective şi pleacă de la viziunea lor proprie despre o problemă, viziune care ar putea fi diferită pentru fiecare.
În cadrul şedintelor de terapie se va încerca să se afle care este rădăcina problemei, ajutând în primul rând individul să se cunoască şi să se accepte aşa cum este, dar mai ales să exploreze ce este dispus să facă pentru îmbunătăţirea stării sale.
Am auzit de multe ori întrebări de genul „spune-mi ce să fac!?” Însă rolul terapeutului nu este acela de a da sfaturi, ci de a găsi soluţii împreună cu clientul.
ÎMI GARANTEAZA PSIHOTERAPIA O REZOLVARE?
Terapeutul nu oferă sfaturi, soluţii sau reţete de urmat pentru rezolvarea unor dificultăţi, ci alături de client explorează şi îl sprijină pe acesta în identifcarea celor mai bune soluţii pentru el.
Când ajungem la terapie este foarte important să nu ne aşteptăm să primim o listă cu ce avem de făcut ca să scapăm de lucrurile, sentimentele, emoţiile care ne apasă.
Procesul terapeutic este unul bidirecţional, în care clientul are rolul cel mai important.
„Familia este sistemul cu toate legăturile şi relaţiile atât plăcute, cât şi mai puţin plăcute. A munci împreună este cheia spre o familie sănătoasă şi fericită.” Virginia Satir