Terapie pentru familiile cu adolscenți

Parintii nu-si mai recunosc propriul copil si pe buna dreptate pentru ca transformarile fizice sunt insotite de schimbari ale personalitatii.  Din punct de vedere psihologic, adolescentul va trebui sa invete sa-si accepte noul corp, o noua modalitate de a gandi, sentimente si dorinte nemaintalnite de el pana atunci.

Pe langa toate acestea transformari, adolescenta mai reprezinta si o perioada de vulnerabilitate, fragilitate favorabila instalarii unor tulburari psihopatologice grave.

In jurul varstei de 12-13 ani putem vorbi de debutul adolescentei, iar in jurul varstei de 18-20 ani vorbim de finalul acesteia. Adolescenta are trei stadii: preadolescenta (14-16 ani), adolescenta propiu-zisa (18-20 ani) si adolescenta prelungita (18/20-24/25 ani).

Sarcina unui adolescent este destul de grea, el este impins de energia eliberata de pubertate, de nevoia psihologica de a-si castiga independenta si de asteptarile sociale de a avea succes, astfel, adolescentul traieste intr-o presiune imensa iar in acelasi timp  incearca sa isi gaseasca drumul in lume.

Un adolescent trebuie sa infrunte multe provocari, el trebuie sa fie capabil sa se adapteze la schimbarile de dispozitie, la idei aparent irationale, comportamente ocazionale ciudate, un vocabular nou si fapte stanjenitoare. In aceasta perioada de schimbari teribile, toti membri familiei devin niste necunoscuti unii pentru altii si trebuie sa faca din nou cunostinta.

Schimbarile comportamentale ale adolescentului ocupa prim-planul scenei familiei. Din cauza acestora, copilul de odinioara a ramas doar o amintire. Piaget spunea ca este stadiul gandirii abstracte. In aceasta perioada apar:

  • Schimbari fizice cu efecte asupra sanatatii emotionale;
  • Egocnetrismul – respingerea autoritatii;
  • Foarte multi stresori: probleme cu parintii, neintelegeri, lipsa comunicarii cu acestia, probleme de sanatate ale adolescentului sau ale parintilor, probleme de relationare cu fratii/surorile, probleme cu grupul de prieteni, probleme cu familia extinsa, probleme la scoala, probleme de ordin socio-economic si chiar deceptii in dragoste.

Pentru a traversa aceasta perioada plina cu provacari si pentru a avea efecte negative cat mai mici, un adolescent are nevoie de:

  • Comunicare si suport din partea parintilor, familiei extinse, prietenilor;
  • Validarea competentelor;
  • Validarea calitatilor specifice genului (femeie/barbat);
  • Reguli si limite;
  • Incredere din partea parintilor;
  • Sa fie ascultati;
  • A avea o alta parere si sa se tina cont de ea;
  • Sa fie lasat sa isi asume responsabilitati si in acelasi timp sa fie privit ca un copil;
  • A fi inteles si de a intelege din experienta parintilor ca adolescenti;
  • Liniste in mediul familial si intre parinti;
  • A experimenta lucruri noi, de a fi lasat sa greseasca si de a fi acceptat atat de catre familie cat si de grupul de prieteni;
  • Mai multa protectie din partea parintilor.

Pentru a-si ajuta copii sa treaca prin perioada aceasta plina de incercari, parintii ar trebui sa aibe urmatoarele abilitati:

  • Comunicare, ascultare, deschidere, rabdare si calm, reguli flexibile, abilitati de negociere, diplomatie, principiile sa fie clare si cu sens, sa valideze comportamentele pozitive ale copilului, sa existe compromisul si negocierea de tip castig-castig, disponibilitate, insa fara a fi intruzivi, umor, sa devina prietenii adolescentului, respectarea spatiului privat, o atitudine deschisa fata de grupul de prieteni.

In aceasta perioda, familia se confrunta cu stresul din perioada de tranzitie de la stadiul de copil la adolescent, care acum are nevoie de mai multa intimitate, autonomie si responsabilitate.

Rolul terapiei de familie este de facilita renegocierea unor reguli in contextul trecerii de la o etapa la alta a vietii de familie si de a sprijini familiile care pot trece prin anumite reorganizari.

Fata de stadiul in care familia se confrunta cu probleme specifice copiilor sub 10-14 ani, in perioada adolescentei o famiie se poate confrunta cu probleme de genul consum de substante, furt, fuga de acasa, delincventa, astfel sunt necesare schimbari ale  abilitatilor parentale mai ales ca in aceasat perioada apar si influentele din partea altor persoane.

Contactați-ne: