Ce este psihoterapia?
Ce este psihoterapia?

Cuvântul “psihoterapie” provine din greaca veche – psycho, însemnând spirit, suflet sau răsuflare şi therapeia sau therapeuein, a vindeca sau a îngriji.

Acest cuvânt a fost folosit prima dată în jurul anului 1980, fiind definit în acea perioadă ca ameliorare a epuizării unui individ de către altul, prin utilizarea unei abordări susţinute de o teorie sau o idee anume.

Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre medicină și psihologie.

Este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice, având un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mintale sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice și comportamente disfuncționale(definiția dată psihoterapiei de către FRP- Federația Română de Psihoterapie).

Psihoterapia sistemică familială şi de cuplu este o modalitate de a ajuta oamenii în a-şi depăşi dificultăţile individuale sau relaţionale, subliniind importanţa fiecărei persoane în familia sa.

Abordarea sistemică este o perspectivă prin care dificultăţile şi problemele se văd în context axându-ne pe: aici şi acum, pe persoanele semnificative din viaţa noastră.

De obicei, oamenii apelează la psihoterapia sistemică familială sau individuală pentru provocări precum: dificultăţi de adaptare sau de comportament ale copiilor, tulburări emoţionale, depresie, sentimente de însingurare, îmbolnăviri repetate sau frecvente, recăderi ale unor boli cronice, nemulţumire maritală, dificultăţi sexuale, de relaţionare părinţi- copii, conflicte, dispute etc.

Terapia de familie are menirea de a sprijini oamenii în a restabili relaţiile apropiate.

De asemenea, terapia de familie mai poate fi de folos atât membrilor familiei, cuplurilor, cât şi celor care au dificultăţi în exprimarea şi explorarea gândurilor şi a emoţiilor.

În cadrul terapiei de familie, persoanele implicate au şansa de a fi auzite si de a-i auzi pe ceilalţi, de a conştientiza nevoile fiecăruia, de a face schimbări care pot fi benefice atât relaţiilor familiale, cât şi pentru celelalte aspecte ale vieţii: profesionale, sociale etc.

Terapia de familie este o ramură a Psihoterapiei ce poate implica membrii familiei (după caz şi membrii din familia extinsă) în descoperirea resurselor pe care aceştia le deţin pentru a putea depăşi dificultatiler, a trece cu bine peste provocările pe care le întâmpină, dar şi pentru a rezolva conflictele.

În plus, terapia de familie oferă oportunitatea de a reflecta asupra relaţiilor importante şi posibilitateade a găsi noi modele de relaţionare.

Studiile de specialitate arată că Terapia de Familie este folositoare pentru copii, adolescenţi, adulţi.

Iată câteva circumstanţe în care se pot experimenta dificultăţi: dificultăţi în relaţia de cuplu, comportamente dificile ale copilului/adolescentului, separarea, divorţul şi integrarea în noua familie, violenţa domestică/abuzul, trauma, dificultăţi de adaptare la noile situaţii ale vieţii, anorexia, bulimia, probleme de parenting, depresia, anxietatea, conflicte intergeneraţionale, adicţii, decesul.

Beneficiile pe care psihoterapia de familie le include sunt: îmbunătăţirea metodelor de comunicare, clarificarea, conştientizarea şi asumarea rolurilor, timpul petrecut împreună fiind unul constructiv, armonizarea climatului familial, o mai bună cunoaştere a nevoilor fiecărui membru al familiei, participarea şi implicarea tuturor membrilor familiei în soluţionarea problemelor.

Concluzionând, putem spune că terapia de familie îşi propune să: sprijine familia atunci când aceasta traversează perioade dificile ale vieţii de familie, sporească înţelegerea între membrii familiei, direcţioneze familia să atingă un echilibru şi să transmită familiei metode de comunicare asertivă si eficientă.

Terapia de familie sprijină familia atunci când aceasta traversează perioade dificile, sporeşte întelegerea între membrii familiei şi direcţionează familia să atingă un echilibru.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *