Ce este tulburarea de stres posttraumatic?
Tulburarea de stres posttraumatic (TSPT) este o tulburare de anxietate care se poate dezvolta după un eveniment traumatic. DSM5 definește evenimentul traumatic ca fiind expunerea la amenințări, vătămări grave, violență sexuală sau moarte.
Exemplele de evenimente traumatice includ: implicarea sau asistarea într-un accident de mașină, intervenții chirurgicale majore (transplant de măduvă osoasă, spitalizare pe termen lung sau arsuri grave), experimentarea sau asistarea la dezastre naturale (cutremure, uragane, inundații sau incendii), infracțiuni violente (răpire, atac fizic, asalt sau asasinat al unui părinte sau al unui iubit), violența comunitară (atacurile la școală sau sinuciderea unui prieten, a unui membru al familiei sau a unui copil din același grup de vârstă), abuzul fizic sau sexual cronic.
În urma evenimentului, persoanele cu TSPT raportează simptome intruzive, cum ar fi amintiri repetitive și supărătoare sau tulburătoarele vise “vii” de noapte (numite și flashback-uri, prin care persoana se comportă ca și când evenimentele se întâmplă în prezent, în timp real).
Simptomatologia din tulburarea de stres posttraumatic este extrem de complexă. Gândurile se concentrează pe vină, frică paralizantă și nevoie permanentă de a fi în alertă. Senzațiile fizice sunt de somatizare și includ: dureri de stomac, de cap, tensiune musculară și iritabilitate, iar tabloul emoțional este format cel mai frecvent din tristețe, rușine și furie.
Comportamentele unei persoane diagnosticate se vor modifica drastic și radical, iar activitățile de zi cu zi vor deveni greu de realizat, uneori chiar imposibil. Printre acestea amintim: izolarea, refuzul de a rămâne singură, plâns, agresivitate, scăderea performanțelor, probleme de relaționare, retragere socială și evitare.
Impactul traumei la copii mici
În situațiile care implică traumă la copii mici, acestea vor avea anumite particularități specifice. Pentru ca le lipsește o înțelegere corecta a relaței cauză-efect, copiii vor putea crede cu ușurință faptul ca gândurile, dorințele și fricile lor pot deveni cu adevarat reale și anumite lucruri pe care le gândesc chiar se pot întâmpla.
La vârste foarte mici, copiii sunt puțin capabili sa anticipeze pericolele ori sa se protejeze, ceea ce îi face deosebit de vulnerabili în fata efectelor expunerii la traume;
copiii au tendința de a se autoînvinovăți – pe ei sau pe părinții lor – pentru a nu fi prevenit producerea unui eveniment traumatic sau pentru a nu fi fost în stare sa influenteze efectele producerii acestuia. Această interpretare greșita a realitățtii are un impact negativ foarte important asupra dezvoltării lor ulterioare.
Când evenimentul traumatic afectează și o figură de atașament, acest lucru poate, la rândul său afecta în mod semnificativ relația dintre această persoană și copil, iar fără sprijinul unei figuri adulte care sa îl ajute să își regleze emoțiile, copilul poate fi copleșit de stres, cu atât mai mult cu cât el are o capacitate redusa de a comunica ceea ce simte și ceea ce are nevoie.
Evaluarea impactului evenimentelor traumatice la copii trebuie sa ia in considerare problema prezentă in contextul dezvoltării de ansamblu și a mediului copilului. Informațiile pot fi obținute prin interviu cu părintii/aparținătorii și observarea interacțiunilor părinte-copil.
Tulburări asociate TSPT
30% – 80% dintre persoanele ce prezintă tulburare de stres posttraumatic vor dezvolta un episod depresiv major, ceea ce se va manifesta printr-o stare de oboseală și epuizare extremă, lipsă de interes și plăcere pentru orice.
Alte tulburări care pot apărea sunt anxietatea, atacul de panică, fobiile, probleme medicale și/sau psihosomatice (ex. dureri cronice, colon iritabil, fibromialgie), tulburări ale sexualității (ex. tulburări de erecție, frigiditate), consumul abuziv de droguri, alcool sau medicamente.
O persoană care a trăit un eveniment traumatizant poate dezvolta simptome de TSPT luni sau chiar ani mai târziu. Apariția/agravarea simptomelor pot fi declanșate de alte evenimente care nu au legătură cu evenimentul central. (ex. pensionarea, aniversări).
Add Comment