Ce nu ți s-a spus despre un “Nou Început”…
Ce nu ți s-a spus despre un “Nou Început”…

Cu siguranță ai avut ocazia să experimentezi situații în care ai fost mințit, trădat, abandonat fără o explicație anume… poate că ai fost forțat să renunți la ceva ce nu vroiai să pierzi sau poate că o relație s-a terminat fără permisiunea ta, fără să ai ceva de spus în acea privință.

Nu de fiecare dată ai șansa să îți alegi „noile începuturi”, tocmai din acest motiv este greu de înțeles, dacă nu chiar imposibil, cum un sfârșit, uneori devastator, dureros sau greu de acceptat, s-ar putea transforma într-un început provocator.

Un început nou de an sau un început nou de zi vin inevitabil fără permisiunea ta, dar cu promisiunea unei șanse de a o lua de la capăt, de a învăța din greșeli și de a pune în practică tot ceea ce ai învățat. Nu totul se află în controlul tău, important este să fii pregăti pentru orice. Ceea ce face ca un nou început să fie atât de dificil este călătoria către necunoscut. Posibilitățile sunt infinite, așadar de unde să începi dacă ai putea începe de oriunde?

În fața tuturor posibilităților se instalează inevitabil sentimente de incertitudine, frică și însingurare, toate pe fondul anticipării, realiste sau nu, a diferitelor scenarii. Nu există garanții, deci cum altfel să te avânți în necunoscut dacă nu cu credință în forțele proprii?

În multe situații schimbarea poate genera anxietate, în special  atunci când nu se află în controlul propriu și este produsă de factori din exterior. Chiar și atunci când schimbarea are loc ca urmare a propriei inițiative, este firesc să te simți debusolat și temător.

Nu este neobișnuit ca la începutul unui nou drum, (chiar și în cazul unuia predictibil și ușor de anticipat), să experimentezi, alături de bucurie, entuziasm și optimism, neliniște, deprimare și copleșire. Ceea ce trebuie să îți amintești despre schimbare este faptul că aceasta promovează creșterea și dezvoltarea, deși poate fi anevoioasă și dureroasă pe alocuri.

Este bună.

Este naturală.

Este parte din viață.

La polul opus se află zona de confort, unde ambiția, scopurile și dorințele sunt intangibile. Un nou început nu înseamnă că vei începe cu nimic; îți vor rămâne întotdeauna experiența, credințele, valorile și relațiile interumane, dar, realitatea este că, cel mai important lucru de care ai nevoie pentru a începe ești chiar TU.

Nu te teme dacă vrei o schimbare, dar nu știi efectiv de unde să începi; această dilemă preocupă pe oricine se află într-o situație similară, oricât de încrezătoare, împlinită, organizată, eficientă și productivă ar fi persoana respectivă. Așadar îmbrățișează schimbarea și dă-i un sens, dar nu o grăbi.

Schimbarea, și în special cea care are loc în interior, este de durată și vine la pachet cu nevoia de acceptare și adaptare.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *