Consiliere psihologică
Consiliere psihologică
CE ESTE CONSILIEREA?

Consilierea psihologică este un proces complex ce cuprinde o arie foarte largă de intervenţii care impun o anumită pregătire profesională de specialitate.

Mai exact, termenul de consiliere descrie relaţia interumană de ajutor dintre o persoană specializată, consilierul, şi o altă persoană ce solicită asistenţă de specialitate, clientul. Relaţia dintre cei doi este o relaţie de alianţă, de participare şi colaborare reciprocă.

Asociaţia Britanică de resort, definea consilierea ca fiind utilizarea într-o manieră abilă şi principială a relaţiei dintre consilier şi client în scopul de a susţine şi favoriza cunoaşterea de sine, autoacceptarea, maturizarea şi dezvoltarea resurselor profesionale.

CARE ESTE OBIECTIVUL CONSILIERII?

Obiectivul consilierii constă în a ajuta clientul să înţeleagă şi să-şi clarifice scopurile esenţiale modalitatea prin care percepe viaţa, să înveţe să-şi atingă scopurile esenţiale prin decizii fundamentale şi prin rezolvarea problemelor de natură afectivă sau interpersonală.

Consilierea constă în aplicarea tehnicilor specifice consilierii sau a altora conexe, din câmpul ştiinţelor comportamentului, pentru a susţine învăţarea modalităţilor prin care se pot rezolva probleme sau se pot lua decizii ce privesc carierea, dezvoltarea personală, căsnicia, familia etc

Relaţia de consiliere este relaţia prin care consilierul oferă ajutor, în condiţiile în care acesta este solicitat. Relaţia prin care se oferă ajutor este precizată din punct de vedere temporal şi se raportează la anumite obiective.

Consilierea psihologică poate fi benefică nevoii de autocunoaştere, de întărire a Eu-lui, de dezvoltare personală şi de adaptare.

În acest sens, succesul consilierii este asigurat de implicarea activă şi responsabilă a ambelor părţi în realizarea unei alianţe autentice bazată pe respect şi încredere reciprocă.

A ajuta şi a credita persoana ca fiind capabilă să îşi asume propria dezvoltare personală, să prevină diverse tulburări şi disfuncţii, să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă, să se simtă bine cu sine, cu ceilalţi şi în lumea în care trăieşte, reprezintă valorile consilierii psihologice.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *