Cum să faci față sărbătorilor cu mai puțin stres
Timpul investit în pregătiri și cumpărături, aducerea laolaltă a tuturor membrilor familiei, existența unor experiențe neplăcute asociate acestei perioade, dar și așteptările nerealiste despre ceea ce înseamnă o vacanță “perfectă”, pot transforma perioada sărbătorilor într-un adevărat calvar.
Realitatea este că perioada sărbătorilor este copleșitoare, iar încărcătura emoțională și bucuria specifică se pot transforma ușor în anxietate și frustrare. Persoanele care, din diferite considerente, nu vor putea petrece alături de cei dragi, vor resimți tristețea, deprimarea și vinovăția mult mai accentuat.
Semnificația sărbătorilor este legată de pace, iertare și bucurie, dar sunt, totodată, și o sursă semnificativă de stres, așadar cum vom putem traversa această perioadă cu cât mai puține daune emoționale?
Practică Tehnicile de Mindfullness
Indiferent de cum și alături de cine alegi să sărbătorești această perioadă, dar și de cum alegi să te raportezi la evenimentele care ți-ar putea activa emoții negative (din perioada copilăriei de exemplu, sau în cazul în care experimentezi lipsa cuiva drag), tehnicile de mindfulness (conștientizare) te pot ajuta să faci față sentimentelor dificile.
Iată câteva idei utile care te pot ajuta:
- Dacă ești atent la nevoile tale, îți porți de grijă și îți asculți vocea interioară, vei fi mai în măsură să îi ajuți și pe cei din jur. O persoană echilibrată va avea mai multe resurse pentru a răspunde și nevoilor celorlalți și ar putea fi o sursă de sprijin importantă.
- Acordă-ți timp pentru a te vedea și oprește-te atunci când resimți presiune. Încearcă să observi reacția corpului în momentul în care când apare stresul. E posibil să simți tensiune în gât, piept și umeri, durere de cap, respirație superficială și rapidă.
- Încearcă exercițiile de respirație corectă, care te vor liniști în mod natural, (inspiră adânc preț de câteva secunde, menține respirația, expiră pe gură) și permite neliniștilor să iasă.
- Observă și încearcă să conștientizezi lucrurile ce te înconjoară, precum obiectele, sunetele, mirosurile, gusturile și senzațiile (tehnică numită GROUNDING), care te vor ajuta să te conectezi la aici și acum, lăsând la o parte ceea ce ai trăit în trecut sau așteptările cu privire la viitor
Aceste abordări vor putea ajuta la resemnificarea sărbătorilor, care uneori pot veni cu încărcături emoționale puternice. Tehnicile de mindfulness sunt extrem de utile și pentru a cultiva bunăvoința și recunoștința pentru lucrurile pe care le ai, pentru amintiri și în raport cu persoanele dragi.
De ce este nevoie să fii în contact cu tine însuți și să-ți porți de grijă?
În contextul sărbătorile, accentul se pune pe ceilalți, pe a dărui, indiferent că ne referim la timp petrecut împreună, recunoștință sau cadouri. Este important să îți amintești permanent să îți acorzi și ție ceea ce ai nevoie.
Unul dintre motivele pentru care oamenii apelează la terapie în această perioadă este legat de sarcina dificilă de a-i pune pe ceilalți pe primul loc, lucru ce poate fi copleșitor dacă nu este un obicei practicat în mod obișnuit. De aceea în terapie se pune mare preț pe importanța îngrijirii de sine.
Atunci când îți onorezi anumite nevoi, ai putea simți egoism și disconfort și senzația că acționezi împotriva valorilor culturale și sociale legate de punerea pe primul loc a celorlalți.Dar dacă îți ignori propriile nevoi, îți va fi dificil să le poți împlini asumat, fără resentimente și pe deplin pe ale celorlalți.
“Sa iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” este posibil doar atunci când există pace interioară, iubire de sine și respect.
Sperăm ca aceste gânduri să vă ajute în reducerea stresul din timpul acestei perioade și nu numai!
Add Comment