Cum se manifestă stresul la nivelul corpului
Stresul afecteaza pe toata lumea, este o parte necesara si esentiala a vietii noastre, un rezultat inevitabil al interactiunii dintre noi si mediu.
Majoritatea dintre noi cand ne gandim la stres inteleg acest fenomen ca fiind o presiunea mare, frustrare, situatii pe care nu le pot controla, sentimentul de esec, lipsa armoniei, pierderi grele sau dificultati financiare – toate acestea reprezinta partea negativa a stresului, distresul.
Aceasta parte daca este scapata de sub control poate duce la micsorarea perfomantelor, scaderea eficientei si aparitia unor boli.
Un individ cu un nivel ridicat al distresului poate resimti dureri de cap, indigestie, raceli frecvente, dureri de spate si de ceafa adica poate somatiza, toate acestea insemnand tulburari psihosomatice.
Pe de alta parte, sunt persoane care atunci cand se gandesc la stres acestea inteleg experiente dinamice, palpitante si stimulatoare.
Se simt capabile sa faca fata cu succes solicitarilor cu care se confrunta si se pun in mod deliberat in situatii provocatoare.
Aceasta parte a stresului este partea pozitiva si se numeste eustres.
Factori precum personalitatea, factorii genetici, starea de sanatate, educatia, experienta, propriile convingeri, atitudinea fiecaruia, propriile asteptari si nevoi ne poate influenta reactia noastra la stres si modul in care privim stresorii intalniti fie ca facand parte din zona distresului, fie din zona stresului pozitiv sau eustresul.
Stresorii de viata pot fi traversarea ciclului vietii de familiei, pierderile, responsabilitatea, relatii conflictuale si altele. Semnele stresului pot fi:
- Fizice – somatizarea la nivelul organismului: dureri de cap,spate, astm, dermatite, glicemia scazuta/crescuta, probleme ale stomacului (gastrita, ulcer, tulburari digesitve), diaree, constipatie, tulburari ale glandei tiroidiene, raceli aparute in anumite situatii, caderea/albirea parului, cresterea tensiunii arteriale, tahicardia, aritmia;
- Emotionale – furia (neexprimata), teama, anxietatea, vinovatia, neputinta, frustrarea, tristetea, depresia ;
- Comportamentale – agresivitatea, agitatia psiho-motorie, ticuri, izolarea, comportamente complusive, tulburari de somn, tulburari ale comportamentului sexual, comportamente dependente, tulburari de alimentatie, balbaiala, atacuri de panica, comportamente delincvente (fuga de acasa, infractiuni).
Fiecare individ are propriile lui resurse sau alte resurse la care poate apela pentru a face fata provocarilor: personale (simtul umorului, credinta, stima de sine, increderea in propriile forte), sociale (familia, prietenii, colegii) si formale (specialistii, terapeutii, medicii etc.).
Reactia la stres implica toate functiile corpului, asadar o stare de distres prelungita suprasolicita puterea de adaptare a corpului, ceea ce poate provoca epuizare, probleme de sanatate si chiar deces.
Add Comment