Impactul alegerilor noastre asupra vieții
Impactul alegerilor noastre asupra vieții

Existența noastră cuprinde alegerile pe care le facem, de la a bea lapte dimineața în loc de suc de portocale, până la a alege cămașa verde în locul celei albastre, sau la a adăuga o lingură de zahar în plus la cafea, a-ți vopsi părul în culorile curcubeului, sau a-ți vopsi camera în portocaliu, etc.

Cu toții luăm zilnic o multitudine de decizii, facem alegeri și prin urmare suportăm consecințele, fie ele pozitive sau negative. Alegerile sunt peste tot, la orice pas și în orice aspect al vieții. Dacă până la un anumit moment, părinții au fost aceia care au luat majoritatea deciziilor pentru ca noi să avem un viitor luminos, ajungem în scurt timp să învățăm cum să alegem între opțiunile plasate strategic în fața noastră și reușim să luam decizii. 

Alegerile pe care le facem au un impact de durată asupra vieților noastre. Ne fac speciali, pun o bară de distincție între noi și toți ceilalți. Viața noastră este o serie de alegeri pe care le-am făcut până acum și cu care vom trăi pentru totul restul vieții, chiar dacă în momentul deciziei nu reușim să fim pe deplin conștienți de impactul asupra viitorului. Indiferent dacă reușim sau nu să anticipăm care va fi impactul alegerilor pe care le facem pe termen lung, viața noastră este modelată de aceste alegeri pe care le facem în prezent. 

Poate că ai decis să urmezi o anumită facultate, sau să mergi la cursuri de arte, sau poate ți-ai ales să faci înconjurul lumii. A fost alegerea ta. Trecutul este inalterabil, însă ne oferă o perspectivă asupra greșelilor pe care le-am făcut, iar prezentul este un cadou de care trebuie să profităm cât mai bine, deoarece miezeul viitorului cuprinde fiecare decizie luată vreodată. 

De exemplu, în ceea ce mă privește, atunci când am ales să urmez Facultatea de Psihopedagogie Specială, deja după primul semestru mă întrebam serios dacă asta este ceea ce vreau să fac. Mult timp nu am fost sigură de răspuns, astfel că am decis să mai aștept, iar undeva prin anul al 2-lea, am înțeles că a fost o decizie înțeleaptă.

Ulterior studiile mele s-au îndepărtat de ceea ce începusem inițial, alegând drumul Psihoterapiei, timp în care mă gândeam că nu am mers liniar deloc și nu îmi puteam forma deloc o perspectivă despre cum aș fi putut îmbina cele două domenii pentru care m-am specializat. 

Diferența a constat tot timpul în faptul că nu am dat înapoi și am avut răbdare să văd cum lucrurile se pot lega, însă în această perioadă au fost făcute mereu diverse alegeri, legate de cursuri, de alegerea materialelor. O lungă perioadă de timp am lucrat ca psihoterapeut pentru adulți, însă în același timp investeam mai mult în materiale terapeutice pentru copii decât în cele pentru adulți.

În anumite momente mă gândeam că nu acționez deloc logic, având în vedere tipul de clienți cu care am ales să lucrez. După ceva vreme am realizat că acționam astfel pentru că tot timpul a fost ceva în mine care mă direcționa ușor- ușor în direcția acesta, a lucrului cu copii.

Astfel că în anumite circumstanțe ale vieții, am ajuns să studiez despre copiii cu TSA, și să realizez cât de bine și ușor se pot îmbina aceste specializări în a oferi tot sprijinul acestor copii și familiilor lor. Astăzi lucrez cu drag și spor și sunt mulțumită de alegerile pe care le-am făcut, chiar dacă până de curând nu aș fi dat același răspuns.

Pe parcursul acestui drum a apărut îndoiala, nesiguranța, însă cu perseverență și răbdare poți ajunge să privești înapoi și să fii mulțumit de ceea ce ai realizat.

Nu ne putem dezlega cu totul de trecut, însă de fiecare dată putem învăța câte ceva de acolo. Alegerile sunt elementele de bază ale vieții noastre și în ciuda tuturor greșelilor pe care le facem, o nouă zi aduce cu sine noi oportunități și o lume cu totul nouă.

Nu uita faptul că alegerea este a ta. A fost întotdeauna, iar dacă la un momendat realizezi că nu a fost cea mai bună alegere, sau a fost influențată de cineva sau ceva, este întotdeauna loc de a schimba macazul. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *