Află cum funcționează neurotransmițătorii
Află cum funcționează neurotransmițătorii

În articolul anterior am prezentat modul în care funcționează uleiurile esențiale în echilibrarea organismului, iar în continuare ne dorim să aducem mai multă claritate în ceea ce privește funcționarea neurotransmițătorilor.

Neurotransmițătorii îsi încep călatoria în corp fiind sintetizați de către neuroni. Apoi, ei sunt stocați în vezicule, aflate de obicei la capătul terminal al axonului, care se mai numește și terminal presinaptic.

Acest terminal este separat de celulă printr-o fantă sinaptică, ce va forma împreuna cu dendrita receptoare a urmatoarei celule o joncțiune numită sinapsa. Când un impuls nervos sosește la terminalul presinaptic al unui neuron, veziculele pline cu neurotransmițători migrează prin citoplasmă și se combină cu membrana terminalului.

Moleculele de neurotransmițător se eliberează prin membrană și ajung în fanta sinaptică. În doar câteva milisecunde, călătoresc prin fantă către membrana postsinaptica a neuronului învecinat, unde se atașează de receptori. Astfel, avem un proces cu adevarat uimitor si extrem de rapid, care reglează funcțiile corpului.

Receptorii celulelor sunt căi prin care medicamentele farmaceutice ajung în corp, pentru a susține tulburările emoționale sau psihologice, cum sunt anxietatea sau depresia – barbiturice, anestezice, benzofiazepame, anti-depresive și medicamentele anti-convulsive. Aceste medicamente se leagă de receptorii celulei din creier și le modifica funcționarea, pentru a ajuta la îmbunătățirea dispoziției și a alina anxietatea și depresia.

Uleiurile esențiale impactează neurotransmițătorii în același fel, cu avantajul de a nu avea efectele adverse ale medicamentelor sintetice. De exemplu, o cercetare a demonstrat faptul că uleiul esențial de lavandă se poate lega de receptorii celulelor noastre care primesc neurotransmițători GABA (Acid gamma-aminobutiric) și ajută la echilibrarea nivelului de excitație și inhibiție a creierului, ce este vitală pentru funcționarea normală și sănătoasă a sistemului nervos.

Unele alimente și suplimente alimentare ce conțin neurotransmițători și precursori de amino acid sunt incapabile să treacă de bariera hematoencefalică a creierului, astfel se împiedica asimilarea lor în creier, respective modificarea răspunsului neurotransmițătorilor.

Neurotransmițătorii ca dopamina și serotonina nu pot traversa bariera hematoencefalică, pentru că nu conțin mecanismele necesare de „transport”. În aceeasi vena, GABA și glutamatul cer o concentrație semnificativ diferită a sângelui pentru a ajunge în creier.

Bariera hematoencefalica este o bariera semipermeabilă, foarte selectivă, compusă din celule endoteliale vasculare prinse extrem de aproape una de cealaltă, si are rolul de a proteja creierul de potențialii agenți periculosi ce pot disturba buna funcționare a creierului.

Doar moleculele foarte mici, liposolubile pot trece în creier, cum sunt cele continute în uleiurile esentiale. Majoritatea substanțelor farmaceutice convenționale nu sunt nici suficient de mici, nici suficient de liposolubile.

Uleiurile esențiale sunt potrivite pentru a accesa bariera hematoencefalică și pentru a vindeca regiuni ale creierului afectate de toxinele din mediu și de stresul oxidativ, emoțional și mental.

Inhalarea este o modalitate eficientă de administrare pentru a avea efect asupra funcției neurologice, pentru că receptorii olfactivi din cavitatea nazala sunt legati direct de creier prin bulbul olfactiv. Bulbul olfactiv este situat la baza creierului, la capatul tractului olfactiv.

Fiecare celulă receptoare trimite un singur axon (extensie nervoasă) către bulbul olfactiv. Fiecare axon se ramifică conectându-se cu dendritele celulelor numite celule mitrale.

Celulele mitrale sunt neuroni din bulbul olfactiv care trimit informații olfactive către restul creierului pentru a fi procesate. Ei trimit în principal informații către amigdală, cortexul piriform și cortexul entorhinal. Indirect, informațiile ajung și la hipocamp, hipotalamus și cortexul orbitofrontal.

În continuare vom privi în detaliu asupra rolului neurotransmițătorilor și efectul uleiurilor esențiale asupra acestora.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *