Atelier de dezvoltare personală prin arte plastice destinat copiilor
Încă de timpuriu, copiii trebuie să fie încurajați și antrenați în activități care să îi ajute să se dezvolte armonios și care să le stimuleze curiozitatea specifică, disciplina și autocontrolul. O astfel de oportunitate este arta, în toate formele sale, indiferent că ne referim la muzică, dans, desen, pictură sau teatru. Implicarea în acest gen de activitate are scopul de a lărgi orizontul copilului, dezvoltându-i în același timp abilitățile cognitive. Arta este un proces de creație, experimentare și descoperire, ce are o valoare nemăsurată în educația copiilor; prin artă, abilitățile copilului se vor dezvolta natural și nu forțat, iar învățarea nu va fi percepută drept neplăcută.
Dezvoltarea personală prin arte plastice* este un program dezvoltat de specialiștii Centrului Hope and Help, cu scopul de a sprijini educația continuă a copiilor, prin crearea contextul propice în care aceștia să poată deprinde abilități de comunicare, socializare, respectare de reguli și apartenență la grup. În același timp, prin intermediul artei, copilul va învață să își manifeste emoțiile și trăirile și să proceseze lumea înconjurătoare. Arta este o activitate valoroasă în realizarea conexiunilor neuronale, pentru că implică și antrenează toate simțurile: văz, auz, simț tactil, chiar și gust, în funcție de activitate. Prin intermediul artei, copilul va fi ajutat să își sporească atenția și concentrarea, abilități esențiale pentru integrarea în universul școlar.
Dezvoltarea personală prin artă încurajează procesul creativ și imaginația, prin familiarizarea cu diverse culori, forme sau tehnici, și exprimarea gândurilor, prin aportul personal al copilului. Un alt beneficiu îl constituie dezvoltarea abilităților motorii fine (cu ajutorul creionării, picturii sau decupajului), a coordonării mână-ochi și a dexterității. Arta plastică dezvoltă, totodată, capacitatea de adaptare și rezolvare de probleme, iar acest lucru se întâmplă deoarece prin artă copilul își dezvoltă flexibilitatea mintală. Cu cât mai multă experiență, cu atât mai bine, întrucât utilizarea materialelor diferite îl vor determina pe copil să fie curajos și să se angajeze în experiențe noi, necunoscute.
Arta este o modalitate extraordinară de auto-cunoaștere și descoperire de sine, în special atunci când este încurajată la copilul mic. În procesul de creștere și dezvoltare, copiii integrează o cantitate însemnată de informații din mediul înconjurător, astfel că tehnicile vor trebui să fie plăcute și interesante. Prin intermediul artei plastice, copilul va învăța să își exploreze mișcările și corpul. Comunicarea și limbajul pot fi și ele îmbunătățite cu ajutorul artei, întrucât activitatea artistică îi va oferi copilului oportunitatea să vorbească despre ceea ce dorește să transmită prin creația sa.
Încrederea în sine, perseverența și răbdarea sunt abilități esențiale dobândite prin artă, alături de capacitatea de reflecție și introspecție. Activitatea artistică ajută în același timp la menținerea stării de bine, prin relaxare și reducerea stresului, a anxietății și a simptomelor specifice depresiei.
Socializarea și apartenența la grup, pe de altă parte, sunt beneficii extrem de importante ale participării la programele de dezvoltare personală pentru copii. În cadrul programului promovăm lucrul în echipă și colaborarea, responsabilitatea, respectarea de reguli și norme și gestionarea eficientă a conflictelor, astfel că, se pot produce schimbări semnificative și la nivelul conduitei copilului.
Obiectivul programului de dezvoltare personală prin artă stă în procesul în sine, în interacțiune și exprimare și nu în produsul finit. Un copil nu are nevoie să creeze o operă de artă pentru a avea o experiență artistică semnificativă. Cu alte cuvinte, vom diferenția cu totul noțiunile de “talent” și “creativitate”, pentru că scopul este acela de a educa și crește copii încrezători și confortabili în creativitatea lor și nu de a forma sau descoperi artiști plastici.
*Atelierele de dezvoltare personală prin artă se adresează tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. Centrul Hope and Help pune la dispoziție locația, materialele și metodologia, iar un atelier are o durată de 120 de minute. Vă așteptăm!
Detalii suplimentare aici:
https://hopeandhelp.ro/contact/
Add Comment