Cum funcționează uleiurile esențiale în echilibrarea organismului?
Din acest articol vei afla cum funcționează uleiurile esențiale în echilibrarea organismului prin prisma cercetărilor din medicina moleculară, care s-au înmulțit considerabil, tocmai pentru că această abordare să poată fi folosită ca terapie complementară în controlul tulburărilor psihiatrice și pentru a examina mecanismele terapeutice.
Dat fiind faptul că știm de lista cu efecte adverse a medicamentelor psihiatrice, am integrat de la început abordarea holistică în planurile de terapie pe care le concepem.
Disclaimer! Sunt situații în care medicația alopată este impedios necesară, însă odată ce s-a obținut o stare de acalmie, sau de echilibru, putem să trecem gradual la o abordare holistică. Întotdeauna în acord cu medicul care se ocupă de caz.
Un alt factor care ne-a determinat să ne apropiem de abordarea Aromaterapiei, a fost faptul că Hippocrate, Părintele Medicinei a spus despre afecțiunile corpului că au întotdeauna o componentă emoțională / psihică la bază și s-a folosit de plante și remedii naturiste pentru a restaura acest dezechilibru.
Totodată, el a promovat ideea de prevenție prin o serie de sfaturi legate de o alimentație echilibrată, integrarea plantelor, a ceaiurilor și a diverselor tincturi în viața de zi cu zi. Până la urmă știm cu toții de celebrul citat “Minte sănătoasă în corp sănătos”. – Hippocrate
Un alt motiv fundamental a fost faptul că am regăsit abordarea Aromaterapiei în cea mai populară carte, veche de peste 2000 de ani și anume Biblia. În foarte multe pasaje se regăsesc indicații de folosire a acestor remedii prețioase. Puteți studia cartea ”Uleiurile Biblice Tămăduitoare” care oferă nenumărate explicații știintifice.
Din fericire, în majoritatea situațiilor pe care noi le-am întânit în practica noastră, am putut aborda holisterapia ca plan principal de echilibrare a organismului, respectiv al psihicului. Dar haideți să vedem împreună, cum și de ce funcționează terapia holistică, respectiv latura de aromaterapie, care pe noi ne-a surprins.
Ce spun studiile despre impactul Aromaterapiei asupra Psihicului
Majoritatea studiilor și experiența clinică aplicată în domeniul psihologiei au aratat că unele uleiuri esențiale, cum sunt lavanda, lămâia și bergamota pot ajuta la eliberarea stresului, anxietății, depresiei și a altor tulburări de dispoziție. Studiile au fost extinse și către domeniul microbiologiei, unde impactul uleiurilor esențiale au avut efect pozitiv asupra patogenilor de natură infecțioasă, însă noi vom continua prezentarea acestei abordări în raport cu psihicul și o vom denumi Psihoaromaterapie.
Remarcabil este faptul că prin inhalarea uleiurilor esențiale se transmit semnale către sistemul olfactiv, astfel stimulând creierul să secrete neurotransmițători precum serotonina și dopamina, care au rol reglator în dispoziția emoțională.
Neurotransmițătorii sunt mesagerii chimici ai corpului, care conduc semnalele electrice între celulele creierului. Milioane de molecule de neurotransmițători lucrează non-stop pentru ca noi să putem funcționa. Ei se ocupă de buna funcționare a respirației, a pulsului, iar în acelasi timp susțin procesele de învațare si concentrare.
Pe lânga efectele fizice pe care neurotransmițătorii îl au asupra corpului, au un rol absolut esențial și pe plan psihologic. Acest schimb chimic de informație care poate părea minor afectează o varietate de funcții psihologice, cum ar fi starea de spirit, plăcerea, bucuria sau sentimentul de frică.
Neurotransmițătorii circulă prin corpul nostru și transmit celulelor mesaje, astfel încât să le ajute să îndeplinească funcții importante, care au impact direct asupra felului în care ne simțim și asupra functionării optime la nivel de întreg (minte-corp).
Există neurotransmițători care au efect excitator sau inhibitor.
Neurotransmițătorii excitatori ne ajută sa ne mobilizăm pentru acțiune (ne activează corpul și creierul), impactând nivelul de energie și alertă mentală, permițându-i creierului să răspundă eficient oricăror amenințări ce apar. Astfel, atât creierului cât si corpului le este asigurată pregătirea fizică și emoțională în fața oricăror factori de stres emoțional, care țintesc răspunsul de tipul „fight,flight or freeze” („luptă, fugi, îngheață”).
Neurotransmițătorii inhibitori blochează sau inhibă anumite semnale din creier, ce ajută la descreșterea activității excitatorii din sistemul nervos. În timp ce neurotransmițătorii excitatori îi comandă creierului să acționeze, neurotransmițătorii inhibitori îi comandă să nu acționeze și tocmai pentru că induc o stare de calm sunt numiți „frânele creierului”.
Uleiurile esențiale pot fi folosite pentru a activa și pentru a inhiba atât neurotransmițătorii excitatori, cât și pe cei inhibitori. De exemplu inhibarea unui neurotransmițător inhibitor duce la creșterea activității, pe când inhibarea unui neurotransmițător excitator ajută la calmarea creierului. Similar, poți stimula un neurotransmițător excitator pentru mai multă energie și focus sau poți stimula un neurotransmițător inhibitor pentru a-ți calma sistemul nervos.
Multe dintre medicamentele ce au efect asupra creierului și a dispozițiilor emoționale funcționează după acest principiu, modificând echilibrul diferiților neurotransmițători sau compensând dezechilibrul.
Cercetările au demonstrat faptul că inhalarea uleiurilor esențiale trimite semnale către sistemul olfactiv, stimulând creierul să elibereze în corp neurotransmițători, care ajută la reglarea dispoziției emoționale. De exemplu, un studiu a descoperit că, în timp ce mirosim uleiul esențial de bergamotă, lavandă și lămâie, creierul secretă serotonină și dopamină.
În următoarele articole vom prezenta pe larg cum funcționează și care este rolul acestor neurotransmițători.
Add Comment