Rolul neurotransmițătorilor și efectul uleiurilor esențiale asupra acestora
În articolele anterioare am prezentat cum se formează și ce rol au neurotransmițătorii iar acum vom privi în detaliu asupra modului în care uleiurile esențiale pot acționa asupra acestora.
Adrenalina (epinefrina)
În general, aceasta este un hormon de stres produs de glanda suprarenală, însă funcționează și ca neurotransmițător excitator ce stimulează răspunsul de „luptă sau fugi” al sistemului nervos, atunci când este expus la situații stresante sau excitatorii. Adrenalina crește pulsul și ascute toate simțurile.
Un surplus de adrenalina este observat în comportamentul maniacal, paranoia, ADHD și stopul cardiac. Un deficit de adrenalină produce lipsă de energie și depresie. Uleiurile esențiale care calmează răspunsul de tip „luptă sau fugi” ajută neurotransmițătorul excitator de tip – adrenalină. Uleiurile esențiale care au demonstrat stimularea adrenalinei sunt: piper negru, trandafir, grapefruit. Inhalarea uleiului esențial de trandafir duce la o scădere de 30% a nivelului adrenalinei.
Serotonina
Fiind atât un hormon, cât și un neurotransmițător, serotonina modulează starea de spirit, somnul, libidoul, nivelul de agresivitate, anxietatea, temperatura corpului dar și pofta de mâncare. Contribuie la buna dispoziție, la bucurie.
Nivelul serotoninei crește o dată cu exercițiile fizice și expunerea la soare. Un deficit de serotoniă contribuie la tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia. Studiile au descoperit că uleiul esențial de lavandă și linalolul, un constituent important al lavandei, se leagă de transportatorul serotoninei având efect inhibitor asupra recaptării serotoninei.
Limitarea recaptării serotoninei ajută la menținerea unei activități adecvate. Acțiunea adecvată a serotoninei conduce la sentimente de fericire și ajută la reglarea apetitului alimentar, la reglarea somnului și susține procesul de învățare și de memorare. Cercetările au demonstrat că inhalarea prelungită a uleiului esențial de trandafir are efect antianxiolitic, descris ca fiind asemănător efectului altor substanțe farmaceutice ce cresc nivelul serotoninei.
Noradrenalina (norepinefrina)
Aceasta este o substanță chimică produsă în mod natural, cu rol în declanșarea răspunsului de luptă sau fugă. Scopul său este de a ajuta corpul și creierul să reacționeze în momente de pericol și stres. În general, are un nivel mic în timp ce dormim și un nivel ridicat atunci când suntem foarte stresați.
Așadar, adrenalina și noradrenalina sunt două substanțe esențiale pentru supraviețuire. Concentrația de noradrenalină secretată de creier afectează atenția și reacțiile de răspuns. Noradrenalina ajută la contractarea vaselor de sânge și la creșterea fluxului sanguin. Un surplus de noradrenalină contribuie la anxietate și un deficit de noradrenalina se întâlneste în tulburarile mentale, ca depresia.
Dopamina
Numită și neurotransmițătorul stării de bine, neurotransmițătorul plăcerii, ea contribuie la inducerea sentimentului de motivație și satisfacție, ca parte a sistemului de recompense.Dopamina este un important neurotransmițător modulator (poate fi și excitator și inhibitor).
Susține sentimentul de plăcere, mișcare și motivație. Unele tipuri de droguri care cauzează dependența cresc nivelurile acestui neurotransmițător în creier. De vreme ce suntem tentați să repetăm comportamente ce conduc la eliberarea de dopamină, aceasta joaca un rol important în adicții. Un surplus de dopamina este corelată cu dependența de droguri și cu tulburările de personalitate, cum e schizofrenia.
Un deficit de dopamină duce la probleme de mișcare și joacă un rol în boala Parkinson, care este cauzată de pierderea neuronilor care generează dopamină în creier. Exista uleiuri esențiale imuno-modulatoare, care ajută la echilibrarea sistemului dopaminergic: uleiul esențial de oregano, cimbru, lavanda, rozmarin și lămâie.
Cercetarile au arătat faptul că uleiul esențial de lămâie reduce anxietatea și crește atât nivelul serotoninei, cât și al dopaminei. Alte uleiuri esențiale care au impact pozitiv asupra dopaminei/ serotoninei sunt: salvie, cedru, eucalipt, mușetel roman și portocala.
Acidul gama-aminobutiric (GABA)
Neurotransmițătorul GABA este principalul mesager chimic inhibitor. Aceasta înseamnă că blochează sau inhibă anumite semnale din creier care conduc la anxietate și descrește activitatea anxioasă sau excitatorie din sistemul nervos.
GABA poate fi considerată ca fiind „frâna creierului”, pentru că ajuta creierul să intre într-o stare de calm, îmbunătățind focusul și concentrarea. Linalolul, un constituent activ întâlnit în uleiul esențial de lavanda s-au dovedit a modula transmisia de GABA în creier, prin activarea receptorilor GABA, ce blocheaza semnalele creierului care activează raspunsul la stres. Un deficit de GABA conduce la anxietate și insomnie. Uleiurile esențiale ce ajută la modularea răspunsului GABA sunt: lavanda, trandafir, tamâie.
Acetilcolina
Se afla atât la nivelul sistemului nervos central, cât și la nivelul sistemului nervos periferic și este principalul neurotransmițător asociat cu neuronii motori. Are și rol anti-inflamator. Acetilcolina joacă un rol esențial în mișcările mușchilor, precum și în procesele de memorie și învățare. Acetilcolina activează și inhibă comunicarea dintre diferite regiuni ale creierului pentru a stoca adecvat informația (memoria de lunga durată se formează în hipocamp).
Acetilcolina este un mesager chimic important secretat de nervul vag, care facilitează comunicarea dintre creier si corp (de ex. transmite semnale între nervi și mușchi, activând acțiunea musculara, făcând mușchii să se contracte pentru a realiza mișcarea). Deficitul de acetilcolină se asociază cu boala Alzheimer. Acetilcolina ajută prozencefalul să comunice cu sistemul limbic. Degenerarea acestei căi de comunicație este legată de apariția condițiilor neurodegenerative, cum e boala Alzheimer.
Acetilcolina poate să aibă efect excitator sau inhibitor asupra funcționării creierului, prin a mări sau a micșora viteza semnalelor nervoase. În sistemul nervos, acetilcolina are în principal un efect excitator, permițând neuronilor să comunice pentru a gândi limpede, a învăța noi informații și a forma noi amintiri. Fără un nivel optim al acetilcolinei în creier, focusul scade și apare oboseală mentală. Stimularea nervului vag ajută la stimularea secreției de acetilcolină.
Glutamatul
Găsit din abundență în sistemul nostru nervos, glutamatul este esențial în susținerea funcțiilor cognitive ale memoriei și învățării. În exces, poate cauza excitotoxicitate, ceea ce poate duce la moartea celulelor. Acumularea glutamatului la nivel neuronal este asociată cu unele boli și afecțiuni cerebrale, precum Alzheimer și crizele epileptice.
Este principalul neurotransmițător excitator din creier, cunoscut și ca neurotransmițătorul memoriei. Glutamatul sau acidul glutamic este implicat în fiecare funcționare excitatorie majoră a creierului. Susține funcția cognitivă, emotională, informația senzorială și coordonarea motorie și este legat de activitatea altui neurotransmițător. Secreția de glutamat are nevoie să fie modulată.
Excesul de glutamat eliberat în creier poate distruge neuronii și rețelele neuronale, în timp ce prea puțin glutamat secretat poate duce la dificultăți de concentrare sau epuizare mentală. Uleiurile esențiale pot suțtine eliberarea concentrației optime de glutamat. Cercetările au arătat ca uleiul esențial de lavanda poate modula receptorii de glutamat.
Endorfine
Endorfinele sunt neurotransmițători care inhibă transmiterea semnalelor de durere și dau senzația de euforie. Sunt produse în mod natural de către corp, ca răspuns la durere, dar pot fi declanșate și de alte activități, cum ar fi sportul (predominant aerobicul).
De aceea, atunci când alergăm mult, apare o stare de bine. Anumite arome, acțiuni și alimente pot îmbunătăti starea de spirit influențând producția de endorfine. Un studiu a descoperit că aroma de vanilie reduce anxietatea iar uleiul esențial de Ylang Ylang stimulează producția de endorfine.
În ultima parte a acestei serii psiho-educaționale vom aborda subiectul despre Sistemul Limbic, parte a creierului nostru care stochează și eliberează emoțiile, controlează respirația, memoria și nivelul de stres.
Add Comment