Sistemul limbic și aromaterapia
Cu toții am experimentat puterea sistemului limbic de nenumărate ori, chiar dacă nu am fost neapărat conștienți de acest lucru în acel moment. De exemplu, la un moment dat în viața noastră, majoritatea dintre noi au fost întâmpinați de un parfum care a declanșat o amintire puternică, poate una care datează încă din copilăria noastră timpurie.
Mirosul pâinii proaspăt coapte sau al plăcintei de mere evocă amintiri din copilărie. Pentru alții, un parfum pe care nu l-au întâlnit de ani de zile îi poate transporta înapoi la prima iubire din liceu. Răspunsul la acest tip de stimul este rapid; nu aveți timp să vă opriți și să meditați cu privire la ce vă reamintește aroma, deoarece sunteți catapultați în timp într-o nanosecundă și veți simți adesea un răspuns emoțional puternic care poate aduce un zâmbet sau chiar lacrimi.
Când se întâmplă acest lucru, tocmai ați experimentat puterea minunată a sistemului limbic, care intermediază și controlează toate aspectele emoțiilor, amintirilor și chiar a supraviețuirii noastre. Acest răspuns demonstrează modul în care uleiurile esențiale îți pot afecta emoțiile și dovedește faptul că, creierul poate lega aromele de amintiri, legături care, în unele cazuri, pot dura toată viața.
Ce este sistemul limbic?
Sistemul limbic este numele colectiv dat structurilor interconectate funcționale și anatomice din creierul uman responsabile cu emoția, motivația, reglarea amintirilor și a hormonilor, excitația sexuală, ritmurile circadiene și este în general considerat interfața dintre stările emoționale și amintirile stimulilor fizici. Este, de asemenea, cea mai veche parte a creierului, unde se află simțurile noastre cele mai primitive, cum ar fi unitățile de bază, instinctele, nevoile. Deteriorarea sistemului limbic poate duce la o incapacitate de a experimenta plăcere și emoții.
Pe lângă funcțiile sale principale, sistemul limbic joacă și un rol semnificativ în selectarea și transmiterea informațiilor între amintirile noastre pe termen scurt și lung. Selectarea și transmiterea către aceste două tipuri de amintiri se realizează prin regiunile asociate corespunzătoare ale sistemului limbic care primesc informațiile lor din diferite regiuni senzoriale, cum ar fi simțul mirosului. Acesta este motivul pentru care percepția anumitor parfumuri poate provoca accesarea amintirilor îndepărtate sau a emoțiilor puternice. Interesant este că memoria unui parfum este păstrată mai mult decât memoria vizuală cu care este asociată.
Cum funcționeazã?
Această structură complexă în formă de V se află deasupra tulpinii creierului și este alcătuită din hipocamp, amigdala, parte a talamusului și a hipotalamusului și a mai multor regiuni ale scoarței cerebrale. Acest sistem extrem de complex are aproximativ 34 de structuri și 53 de căi și, deoarece aromele, emoțiile și amintirile se întâlnesc aici, putem înțelege acum de ce mirosul poate declanșa amintiri și emoții specifice.
Hipotalamusul este una dintre cele mai active părți ale creierului, primind semnale și reglând răspunsul la durere, sete și foame, niveluri de plăcere și satisfacție sexuală, furie și comportament agresiv, întuneric și lumină. De asemenea, reglează sistemul nervos autonom care guvernează tensiunea arterială, pulsul, respirația, digestia, transpirația și excitația, ca răspuns la circumstanțele emoționale. În multe feluri, hipotalamusul acționează ca un regulator sau un termostat, restabilind echilibrul (homeostazia) atunci când corpul este în afara echilibrului.
Un alt mod în care hipotalamusul preia controlul asupra corpului este prin conexiunea sa neurală și chimică cu glanda pituitară (frecvent menționată ca „glanda principală ” a corpului uman), care la rândul său primește instrucțiuni pentru eliberarea în organism a hormonilor care reglează metabolismul și creșterea. Aceste două organe sunt esențiale pentru modul în care funcționează aromaterapia.
Când inspirați un ulei esențial, moleculele intră în nas și se deplasează în partea de sus a cavității nazale, unde 50 de milioane de receptori de miros numiți „cili” ocupă o suprafață de aproximativ 2 centimetri pătrați deasupra fiecărei nări în sistemul olfactiv. Când o moleculă de miros pătrunde în acești receptori, trimite un semnal bulbului olfactiv, care este o structură majoră în cadrul sistemului limbic și unde sunt prelucrate mai întâi impresiile olfactive. De acolo, impulsurile mirosului sunt trimise la cortexul olfactiv din lobul temporal și sistemul limbic.
Uleiurile esențiale au un efect puternic atât asupra hipotalamusului, cât și asupra glandei pituitare, care sunt stimulate pentru a produce substanțe neurochimice și hormoni care echilibrează și reglează diverse sisteme din corp, cum ar fi sistemul endocrin, imun și nervos. Hormonii sunt mesageri chimici care vizează anumite celule din corp, iar sosirea lor în aceste celule va declanșa un anumit răspuns. Prin urmare, atunci când inspirăm un ulei esențial cu proprietăți de sedare sau stimulare, acesta va produce un răspuns în sistemul adecvat, și uneori în mai multe sisteme simultan.
Știința modernă a început să investigheze relația dintre psihologie și parfum, studiind emoțiile produse atunci când mirosurile activează căile olfactive care duc la sistemul limbic. Cercetările au dovedit acum științific că uleiurile esențiale pot schimba starea de spirit, comportamentul și productivitatea și au stabilit care neurotransmițători au fost eliberați pentru a provoca acest efect. De exemplu, serotonina produce un efect relaxant, liniștitor, în timp ce anumite endorfine inhibă durerea și cresc excitația sexuală.
Sursa: Quinessence Aromatherapy – Geoff Lyth
Add Comment